Zgodbe iz Narnije (Storys from Narnia)

V Zgodbah iz Narnije: Levu, čarovnici in omari boste spremljali dogodivščine štirih mladih pustolovcev, ki se v času 2. svetovne vojne v prostranem podeželskem dvorcu ostarelega profesorja, pri katerem so našli zatočišče pred smrtonosnimi nemškimi bombami, ki pustošijo London, igrajo skrivalnice. V prazni sobi odkrijejo skrivnostno omaro, skozi katero stopijo v svet, kakršnega si niso predstavljali niti v najdrznejših sanjah. Narnija, pravljično čudovita dežela, polna govorečih gozdnih živali in mitoloških bitij, je v vojno vihro zajeti Angliji vzporeden svet. Toda vlada ji zlobna Ledena čarovnica Jadis, ki se je oklicala za narnijsko kraljico, in vsako bitje, ki se ji drzne zoperstaviti, spremeni v kamnit kip. Toda pravični vladar Narnije, mogočni lev Aslan, se vrne v deželo po hudi stoletni zimi, ki jo je vzdrževala čarovnica. S pomočjo štirih otrok, Lucije, Suzane, Edmunda in Petra Pevensie, bo povedel svobode in pravice željne prebivalce Narnije v bitko, v kateri morajo premagati čarovnico in njene podrepnike, zlomiti suženjstvo ter vsem povrniti mir in srečo. Z večno temo o boju dobrega proti zlu in moči družinske ljubezni, poguma, nesebičnosti in upanja, ki prevladajo v še tako temačnih trenutkih, je Lev, čarovnica in omara klasična zgodba za vse čase.

Otrok kot je Jake (A kid like Jake)

Par iz Brooklyna išče ustrezen vrtec za 4-letnega sina, ki se raje kot v vojaka oblači v princesko. Med igranjem starševske vloge se med njima vztrajno veča vrzel pri vprašanju, kaj je najbolje za sina.

Zveri južne divjine (Beasts of the Southern Wild)

V tej poetični postkatrinski pravljici, ki jo gledamo skozi oči neustrašne šestletne deklice, se mali človek sooči z uničujočimi silami narave, ki trčijo ob mitične pošasti v apokaliptični bitki epskih razsežnosti.

Pedro Opeka, Dober prijatelj, dokumentarni film

Film je ena najlepših zgodb našega časa, saj govori o resničnem bratstvu in o posebnem človeku, Pedru Opeki, ki od leta 1989 na smetišču milijonske prestolnice Atananarivo na Madagaskarju rešuje najrevnejše od najrevnejših. Takrat je namreč tam v kužnem smradu in popolnem razčlovečenju živelo na tisoče odraslih in otrok. Opeka jim je pomagal vrniti človeško dostojanstvo in iz teme smetišča skupaj z njimi gradi novo družbo – kulturo dobrih prijateljev. V urejenih vaseh s šolami, vrtci in igrišči živi že več kot 23.000 nekdanjih smetiščarjev in brezdomcev, še četrt milijona pa jih je že bilo deležnih pomoči Dobrih prijateljev…

https://4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-portret/124146347

Matilda

Deklica Matilda živi v hiši z neprijaznima staršema in bratom Miho. Čas preživlja s knjigami, ki si jih na veliko sposoja v knjižnici. Potem ko prebere matematično knjigo, ugotovi, da ima genialno moč. Zlahka množi večje številke in z očmi premika predmete! Ko starši spoznajo, da ni stara le štiri leta, temveč šest in pol, jo končno vpišejo v šolo. Slaba novica je ta, da šoli vlada zoprna ravnateljica Volovškarca, dobra pa, da ima Matilda v novem razredu simpatično prijateljico Sivko in krasno učiteljico Medico. Skupaj z učiteljico se zapleteta v pravo dogodivščino proti Volovškarci, kjer Matildi nadnaravna moč še kako prav pride.

ČUDO

Vse, kar si je Auggie vedno želel, je, da bi bil čisto običajen otrok. A kot mu nenehno govori njegova sestra Via, človek ne more biti običajen, če se je rodil, da izstopa. Doslej se je lahko vedno zatekel v varno zavetje svoje vesoljske čelade, zdaj pa se mora znenada soočiti s celotnim vesoljem otrok, ki buljijo vanj in niti ne vedo, kako naj se sami soočijo z njim. Skozi leto, ki ponuja tako zabavne in prelepe kot težke dogodke, Auggieja in vse okoli njega dodobra spremenijo reči, ki štejejo največ: prijateljstvo, pogum in odločitev, ki jo sprejemaš sleherni dan – da boš prijazen do vseh, ki jih srečaš na svoji poti.

KOT ZVEZDE NA ZEMLJI

Osemletni fant se v šoli vede zelo problematično. Nihče ga ne razume in ne ve kako pristopiti. Vsi mislijo, da si svoje težave izmišljuje. Fantku običajno črke kar poplesavajo pred očmi in nimajo smiselnega reda. Ko pride na šolo novi učitelj umetnosti, ugotovi, da ima fantek bolezen in začne z njim tudi intenzivno delati. Tako potem tudi fantek zaživi, se sprosti in začne pozitivno gledati na svet.

RITEM NOROSTI

Andrew Neiman je ambiciozen, mlad, jazzovski bobnar, osredotočen samo na to, da bi se povzdignil na vrh svojega elitnega glasbenega konservatorij vzhodne obale. Preganja ga spodletela pisateljska kariera njegovega očeta, zato še toliko bolj intenzivno noč in dan hrepeni, da bi postal eden velikih. Terence Fletcher, vaditelj, ki je znan tako po svojem učiteljskem talentu kot po svojih srhljivim metodah, vodi najboljši jazzovski ansambel na šoli. Fletcher odkrije Andrewa in nadebudnega bobnarja premesti v svojo skupino in za vedno spremeni mladeničevo življenje. Andrewova strast, da bi postal popoln, se hitro spremeni v obsedenost, ko ga učitelj potiska na rob tako njegovih sposobnosti kot zdrave pameti.

RDEČA RAKETA

Jan (16) že od malih nog išče svobodo, ki mu jo predstavljajo lastnoročno izdelana prevozna sredstva (kolo, motor, avto), s katerimi vedno znova beži v svet, stran od staršev in njihovih problemov ter uokvirjene šole. Janova oče in mama se zaradi problematičnega sina, ki je na meji med genijem in posebnežem, ločita. Ko je starejši, Janov nenavaden, a vesel značaj, zmeraj bolj zaznamujejo uporništvo in očitna neprilagojenost na sistem, katerega suženj noče biti. Zaradi nakopičenih prestopkov mu grozi popravni dom, zato si sam sestavi avto, s katerim bo skupaj z dekletom in najboljšim prijateljem, dokončno pobegnil v svet.