DA SI POVRNEMO MOČI

Delo na šolskem vrtu nas utrudi, zato si hitro pripravimo slastno pecivo, prigrizke, da si povrnemo moči.

učiteljica Barbara

__________________________________________________________________________________________________________________________

POSADIMO PARADIŽNIK in druge plodovke

V torek, 12. 5. 2015 so ledeni možje in naši starši, babice in dedki vedo, da je na ta dan ponavadi mrzlo. Če na vrtu prehitro posadimo rastline, ki lahko pozebejo (npr. jajčevci, paradižnik, bazilika), jih je pametno zaščititi pred mrazom. Najbolje je, da počakamo in plodovke sadimo po mrazu, le te bo pa »poscana Zofka«, ki je v petek, 15. 5. 2020, pošteno zalila. Bomo videli, če bo res deževalo J.

Poglejte si video, kako posaditi paradižnik:

Gnojilo je lahko konjski gnoj, humus, star gnoj ali pa uporabite takega, ki se kupi in je tekoč ali v obliki zrnc. Sadike dobro zalijte.

Sadite lahko  še paprike, jajčevce, buče in druge okrasne plodove.

 

Še ideja: na sliki je prikazano, kako lahko posadite visoki fižol. Nastal bo samo vaš šotor na vrtu, kjer se boste lahko v poletni vročini skrili in odpočili.

Učiteljici Barbara in Marjetka


SIRUP IZ SMREKOVIH VRŠIČKOV

 

Še en zelo zdravilni sirup si lahko pripraviš, tj. smrekov sirup. V gozdu skupaj s starši naberi smrekove vršičke in si pripravi zdravilni sirup proti kašlju.

In kakšen je recept? Nabrane smrekove vršičke po plasteh (plast vršičkov, plast sladkorja) nasuješ v steklen kozarec do vrha. Kozarec postaviš na sonce za 40 dni, da se sladkor raztopi. Nato vsebino precediš in jo zliješ v kozarce za vlaganje. Zaprte kozarce postaviš v hladen in temen prostor. Sirup lahko uporabiš kot sok, če ga zmešaš z vodo, za izkašljevanje ali za osladitev čaja.

Sirup je zelo zdravilen, saj pomirja kašelj, blaži vnetje grla in hripavost ter pospešuje izkašljevanje. 

 

Učiteljici Barbara in Marjetka


PRIPRAVA REGRATOVEGA SIRUPA

Sestavine za regratov sirup:

  • 150 cvetov regrata (lahko tudi kakšnega več)
  • 2 l vode
  • 1,5 kg sladkorja
  • sok dveh limon

 

Postopek priprave regratovega sirupa

Regratove cvetove (isti dan kot smo jih nabrali) najprej očistimo in pregledamo. Odstranimo morebiten mrčes, smeti. Nato jih damo v večjo posodo za kuhanje primerne velikosti in jih zalijemo s hladno vodo (2 litra). Postavimo na štedilnik in počakamo, da vsebina zavre. Ko zavre, temperaturo zmanjšamo in vse skupaj ob zmernem vretju kuhamo približno 10 minut.

Nato vse skupaj precedimo in pri tem ujamemo vso tekočino, ki jo vlijemo nazaj v posodo za kuhanje.  Limoni dobro ožamemo in sok limon dodamo tekočini, ki smo jo dobili pri kuhanju regratovih cvetov. Dodamo tudi sladkor. Vse skupaj postavimo nazaj na štedilnik in počakamo, da zavre. Pri tem ves čas mešamo, da se sladkor lepo stopi. Ko zavre, temperaturo zmanjšamo in med mešanjem kuhamo toliko časa, da nastane gosta tekočina. Regratov sirup je tako pripravljen. Le še vlijemo ga v (najbolje več manjših) steklenih kozarcev za vlaganje, ki jih dobro zapremo. Regratov sirup pustimo, da se počasi ohladi (jaz ga pokrijem z odejo), nato pa ga hranimo v hladnem in temnem prostoru. Po tem, ko se posamezni kozarček regratovega sirupa odpre, ga hranim v hladilniku.

https://mojpogled.com/regratov-sirup-in-regratov-med/

Učiteljici Marjetka in Barbara


Dragi vrtičkarji!

Prišel je čas, ko regrat v solati ni več tako dober, lahko pa naberemo cvetove in si ob pomoči staršev naredimo odličen regratov med.

Regratov med pripravimo brez kuhanja. Ima podobne lastnosti kot čebelji med in ga lahko jemo namazanega na kruhu, si z njim prelijemo najljubše kosmiče, sladkamo čaj ipd.

Priprava regratovega medu:

  • 600 g regratovih cvetov
  • 600 g sladkorja (po možnosti rjavega)

Regratove cvetove, ki smo jih nabrali na neonesnaženem travniku, očistimo morebitnih smeti in žuželk, nato pa rumene cvetove ločimo od zelene cvetne čašice. Pripravimo si sladkor in velik stekleni kozarec ali več manjših s pokrovčki, ki dobro tesnijo.
Sedaj v plasteh v kozarec nasujemo plast sladkorja čez plast regrata brez čašic nato ponovno sladkor in regrat ter zaključimo s plastjo sladkorja.

Kozarec dobro zapremo in ga postavimo na sončno mesto, kjer naj bo toliko časa, da se sladkor stopi. Ko se sladkor v kozarcu stopi, vsebino precedimo (najboljše kar skozi gazo) in ob tem dobro stisnemo cvetke regrata. Regratov med je tako pripravljen. Hranimo ga v steklenih kozarcih, ki dobro tesnijo v hladnem in temnem prostoru.

Regratov med je odličen vir vitamina C in nam bo pomagal ohraniti naše zdravje.

 

Učiteljici Marjetka in Barbara


Pozdravljeni vrtičkarji!

 

Danes bomo vrtičkarji sami pripravili regratovo solato. Potrebujemo nož (od jedilnega pribora), plastično posodo za regrat in nekaj dobre volje. Regrat lahko gremo nabirat na vrt ali travnik. Regrat lahko nabiramo tako, da trgamo liste ali pa ga odrežemo s korenino. Tudi čisto zaprti cvetni popki so užitni. Doma ga očistimo in narežemo na manjše kose. Skuhamo lahko celi krompir, pa tudi nekaj jajc in jih dodamo. Regratovo solato začinimo s soljo, bučnim oljem in malo kisa. Namesto regrata lahko uporabite motovilec, le pazite, da vas čarovnica iz zgodbice ne dobi.

Da ne bo mama huda, pospravimo za seboj.

Dober tek!

 

Učiteljica Barbara


Pozdravljeni učenci!

 

Verjameva, da vam je delo na vrtu dobro uspelo, vsaj tistim, ki ste se ga skupaj s starši že lotili. Ta teden nas je presenetila zapoznela zima, čeprav je za nami že prvi pomladni dan. 😊

V koritu na okenski polici pa vaša semena najbrž že lepo kalijo, ne pozabite jih zalivati. Takoj, ko bodo imela prve liste, jih lahko presadite v večji lonček. Lahko pa že presadimo sadike, ki ste jih na gosto sejali v februarju. Pri presajanju ali pikiranju pazimo na več stvari: vse rastline presajamo globoko, vse do kličnih listov; zemlja oz. substrat mora biti dovolj topel; substrat stisnemo ob rob lončka in ga zalijemo z mlačno vodo. 

Več o pravilnem postopku pikiranja si lahko skupaj s starši ali sami pogledate na spletni strani: https://vrtobilja.si/pikiranje-in-presajanje-rastlin/

Ni je čez doma vzgojene sadike, še posebej, ko jih vzgajamo iz lastnih semen ali izbranih sort.  Želiva vam veliko veselja in uspehov pri vzgoji svojih rastlin.

Učiteljici Barbara in Marjetka


Dragi vrtičkarji!

 

S prvim pomladnim dnem bi na šolskem vrtu posejali semena rastlin. Ker v šolo ne smemo, vam z učiteljico Marjetko predlagava, da rastline posejete kar doma na vrtu, na terasi ali v korito v hiši. V mesecu marcu sejemo: redkvico, zgodnjo solato, grah in sadimo česen ter čebulo. Ker ste že dobri vrtnarji in vrtnarke, verjamem, da vam bo ob pomoči staršev uspelo. Držite se navodil na vrečki, da ne sejete preblizu in pregosto. Semena seveda zalijte in počakajte približno 10 dni ali več, da prve rastline pokukajo iz zemlje.

Ne pozabite: vrtnarjenje je več kot pridelava hrane, je “hrana” za dušo.

 

Učiteljici Barbara Čretnik in Marjetka Čas